Παράταση στη λειτουργία του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Παράταση στη λειτουργία του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 6925/03.3.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

 

Στον αέρα εξακολουθεί να παραμένει η λειτουργία του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις προς την κεντρική εξουσία. Το νέο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2005, είναι ήδη έτοιμο να δεχτεί τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση να εξυπηρετήσει τους πολίτες του δήμου. Όμως, από ότι διαφαίνεται μέχρι και το καλοκαίρι το νέο δημαρχιακό μέγαρο θα παραμείνει κλειστό, όπως επίσης και το υπόγειο πάρκινγκ των 850 θέσεων.

Όπως είναι γνωστό, από την λειτουργία του νέου κτιρίου εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που σήμερα δαπανάται για την καταβολή μισθωμάτων για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου σε άλλα κτίρια.  Είναι ανεξήγητη, όμως η πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ως προς την μη έγκριση του ανεξόφλητου χρέους που υπάρχει, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το ποσό των 4 εκατ. ευρώ, εντούτοις δεν έχει δοθεί ακόμη η ανάλογη έγκριση από την αρμόδια Υπουργό, με αποτέλεσμα να παραμένει απλήρωτη η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου και φυσικά να παραμένει κλειστό το νέο σύγχρονο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το υπόγειο πάρκινγκ που θα μπορούσε να δώσει μία μεγάλη ανάσα στο μεγάλο σχετικό πρόβλημα της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:   

- Γιατί καθυστερεί από την αρμόδια Υπουργό, η υπογραφή της έγκρισης του οφειλόμενου ποσού προς την κατασκευάστρια εταιρεία του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου